Domáce SUSHI

Tento recept nie je na tradičné sushi, aké poznáte. Ukážem vám, ako pripraviť sushi zo surovín, ktoré máme bežne doma. Zároveň vám poskytnem pár tipov, ako sa pri tom psychicky nezrútiť a akým chybám predísť 🙂

Čo budeme potrebovať ?

  • morské riasy nori – plátky pripravené na sushi ( kupujeme ich z Metra)
  • ryža (guľatá)
  • brusnicový kompót
  • 1 ks kuracie prsia
  • 1 ks mrkva
  • rukola
  • soľ
  • kari
  • maslo
  • bambusová podložka na výrobu sushi ( stojí do 2 €)
  • najostrejší nôž, ktorý máme ( prípadne brúsku na nôž, ak nie je dosť ostrý)
  • pevné nervy

POĎME NA TO !

Najskôr dáme variť ryžu. Kým sa ryža varí prichystáme si ostatné suroviny. Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky – v tomto prípade platí = čím menšie kúsky, tým jednoduchšia manipulácia. Takto nakrájané ho ochutíme korením (tak ako máte radi) a dosolíme. Pražíme do zlata na olivovom oleji. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké pásiky ( POZOR, musia byť naozaj veľmi tenké = rolky sa budú jednoduchšie krájať). Ak je ryža hotová, PREMYJEME, pripravíme do nádoby, pridáme kari korenie a soľ. Rozpustíme približne 2 lyžice masla a pridáme do ryže.

A ČO ĎALEJ ?

Táto časť je náročnejšia, je potrebné zachovať si pri nej chladnú hlavu 🙂 Pripravíme si jeden plát riasy nori. ( TIP: riasu je potrebné zvlhčiť vodou = nie ponoriť ju pod prúd vody, skôr pokvapkať vodou). Takto pripravenú riasu dáme na bambusovú podložku ( budeme to rolovať, čiže v správnom smere 😀). Na riasu dáme ryžu (TIP: radšej tenšiu vrstvu ryže na väčšiu plochu = nižšie pridám foto). Na ryžu poukladáme pásiky mrkvy ( ak si netrúfate, vynechajte mrkvu = dáte ju na záver), pásik z  brusnicového kompótu a pásik z rukoly.

Takto by to malo vyzerať :

(MRKVU odporúčam nakrájať na tenšiu, ako na fotke)

Môžme začať rolovať. V prípade, ako na mojej fotke začíname z prava (vždy z kraja, kde máme suroviny). Rolku vytvoríme pomocou podložky ( samotnú riasu do rúk nechytáme). (TIP: nebojte sa pritlačiť, rolku sa snažíme urobiť naozaj tesnú.) Pokiaľ je to vaša prvá skúsenosť, skúste pozrieť videá pre lepšiu predstavu 🙂

Ak sa rolka podarila – ideme krájať na kolieska ( so zlepením okraja by nemal byť problém, ak ste riasu zvlhčili – ak by nedržala, zlepíte to vodou). Rolku krájame na tvrdom drevenom povrchu -denko. Pripravíme si naozaj ostrý nôž, NAOZAJ OSTRÝ. (TIP: Krájame ZĽAHKA, jemne viacerými pohybmi dopredu/dozadu – podobným štýlom, ako sa krája chlieb) . Prvé koliesko sa vám určite rozpadne = netreba podliehať panike, ďalšiu už budú pekné 🙂 . Takto postupujeme ďalej. Na záver do koliesok pozapichujeme kuracie kúsky ( je to jednoduchší spôsob, ako sa nezblázniť pri krájaní, tak isto mrkvu, ak ste ju vyššie vynechali).

HOTOVO

Príprava sushi nie je vôbec jednoduchá. Možno to bolo náročnejšie, možno je z toho celkom bordel, ale chutí to naozaj super ! 🙂 Dobrú chuť !